Rețetă pentru cozonac pufos fără frământare

De cele mai multe ori cozonacii se pregătesc de Crăciun sau de Paște, cu câteva zile înainte ca să aibă gospodinele timp să îl facă în liniște, să iasă exact cum trebuie. Rețeta pe care ți-o vom propune astăzi o poți testa oricând vrei.

Cu iguranță o să îți placă și o să vrei să o mai faci când va fi cu adevărat o ocazie specială. Singura remarcă este că nu trebui să exagerezi în cazul cantităților pe care le vei folosi, în special la umplutura prăjiturii pentru cp în acest fel riști să ți se crape cozonacul.

Loading...

Acest cozonac este cu atât mai special cu cât nu are nevoie de frământre și obții două lucruri foarte importante: nu depui foarte mult efort și nici nu pierzi timp cu frământatul pentru care ai uneori nevoie de puțină dexteritate.

Bineînțeles, vei vea nevoie de cele mai simple și mai comune ingrediente pentru acest cozonac: un kilogram de făină de calitate superioară sau și mai bine ar fi să folosești făină special concepută pentru cozonaci, 42 de grame de drojdie proaspătă, cinci ouă și uni în plus pentru ca să ungi cozonacul. de patru sute de grame de zahăr, o sută de grame de unt cât mai gras, preferabil de 80%.

Apoi cinci linguri de ulei, de patru sute de mililitri de lapte puțin cald, coaja de la o lămâie dată prin răzătoare, patru linguri de cacao, patru sute de grame de nuci tocate mărunt, două linguri de stafide, câteva bucățele de rahat colorat, o esență de rom, un praf de sare, un plic cu zahăr vanilat.

Pregătește toate produsele și lasă-le la temperatura camerei. Separă cele cinci ouă. Bate albușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, și mixează nuile cu cacao pentru umplutură.

Cerne făina. Ca să faci aluatul pune drojdia și laptele cald și cu două linguri din zahărul nefolosit să dospească într-o gaură făcută în făină. Topete untul și lasă-l să se răcească.

Adaugă peste drojdie gălbenușurile, zahărul, aromele, sare, uleiul și untul. Fără să frămânți amestecă ingredientele cu făina. Aluatul trebuie să fie elastic.

Dă-ți mâinele cu ulei și împarte aluatul în patru bucăți. Întinde-l pune umplutură în fiecare dintre cele patru părți de aluat, mai adaugă și sfafidele cu rahatul și rulează bucățile.

Dacă vrei un cozonac mare împletește câte două bucăți din aluat. Pune-le într-o tavă dată cu ulei și cu făină. Mai fă un cozonac din celelalte două învârtituri.

Unge aluatul cu ou și cu zahăr vanilat și să-l cuptorul de 180 de grade. Trebuie să stea între 35 și 50 de minute. Verifică-l după prima jumătate de oră.

Loading...