Rețetă de salvat – cozonac pufos ca la bunica acasă

Ingrediente:

1 kg de făină

Loading...

50 de grame de drojdie proaspătă

500 mililitri de lapte

100 de grame de unt

450 de grame de zahăr

5 gălbenuşuri

o linguriţă de sare

coajă de lămâie şi portocală

2 plicuri de zahăr vanilat

300 de grame de zahăr

5 linguri de cacao

300 de grame de nuci

Cum se prepară?

Încălzim laptele și dizolvăm în el 1 praf de sare, 450 g zahăr și 50 g drojdie, apoi lăsăm să dospească. Într-un vas, punem 1 kg făină, adăugăm maiaua dospită și cele 4 gălbenușuri de ou și frământăm bine până ce aluatul devine omogen.

Adăugăm cele 5 linguri de unt sau margarină topită, coajă rasă de la o lămâie și continuăm frământatul.

Lăsăm aluatul de cozonac la dospit până își dublează volumul. Pe o față de masă pe care în prealabil am presărat-o cu făină răsturnăm aluatul de cozonac și îl împărțim în șase părți egale.

Fiecare parte se întinde în formă de dreptunghi cu grosime de jumătate de centimetru. Peste aluatul de cozonac întins se așterne umplutura dulce, se rulează și apoi se împletesc câte trei rulouri.

Așezăm împletiturile în forma de cozonac unsă și tapetată. Puteţi folosi hârtie de copt, dar aveţi grijă să o ungeţi şi pe aceasta. Lăsaţi cozonacii la loc călduț la dospit pentru 1 oră.

Cu 15 minute înainte să expire timpul de dospit, aprindeți cuptorul. După ce corzile de cozonac au dospit, le ungem deasupra cu ou și le dăm la cuptorul preîncălzit.

După ce s-au copt, scoatem cozoancii din cuptor și îi lăsăm în tăvi acoperiți cu un prosop până se răcesc și pot fi scoși din forme.

Poftă bună!

Plăcinte cu cartofi şi cașcaval în stil georgian – incredibil de apetisante şi delicioase

Plăcinte cu cartofi şi cașcaval în stil georgian – incredibil de apetisante şi delicioase – pentru a pregăti aceste plăcinte cu cartofi și cașcaval, în stil georgian, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente necesare:

Lapte sau apă – 500 ml

Sare – 1 linguriță

Zahăr – 1 linguriță

Făină – 4 căni

Drojdie uscată – 1 plic (10 g)

Cartofi – 1 kg

Ceapă – 2 bucăţi

Cașcaval Suluguni (sau brânză) – 600-700 g

Sare – după gust

Ulei – 2 linguri

Unt – 50 g

Cum se prepară?

1. Dizolvați în lapte cald sarea, zahărul şi drojdia. Amestecați şi așteptați să se formeze spumă.

2. Amestecați făina cernută şi maiaua, frământați aluatul. La final adăugați uleiul şi puneți aluatul la loc cald să crească în volum.

3. După 40 de minute apăsați aluatul şi lăsați-l din nou să crească în volum.

4. Între timp pregătiți umplutura: în piureul de cartofi adăugați cașcavalul, ceapa tăiată mărunt şi puţină sare. Amestecați bine şi modelați din umplutură 3 bile egale.

5. Când aluatul va fi gata împărțiți-l şi pe el în 3 părți egale.

6. Întindeți bucata de aluat într-un cerc, pe mijloc puneți bila de umplutură, strângeți marginile aluatului în centru astfel ca să obțineți un “săculeț”.

7. Presărați suprafața de lucru cu făină şi cu ajutorul unui sucitor transformați săculețul într-o turtă. Străpungeți aluatul cu furculița în câteva locuri pentru a elimina aerul.

8. Lăsați turtele câteva minute să se odihnească, transferaţi-le pe tava de copt tapetată cu hârtie şi puneți-le în cuptorul preîncălzit la temperatura 180ºC, până se vor rumeni frumos.

9. Ungeți turtele coapte cu unt şi lăsați-le câteva minute să se înmoaie. Se servesc calde.

Să le savurați cu drag!

Poftă bună!

Loading...