Mamicile muncesc foarte mult si niciodata nu e gata treaba. Va intrebati de ce? Priviti cu ochii vostri! VIDEO

Video e mai jos.

Se pare că o mamă nu termină niciodată treaba în casă. Ea nu numai că le pune copiilor masa şi îi pregăteşte pentru şcoală, ci şi menţine curăţenia în casă şi în jurul acesteia. Aţi remarcat că adesea mama e cea care adună din camera copiilor hainele lor murdare sau obiectele lor personale? Un program bine stabilit de curăţenie care îi implică pe toţi membrii familiei îi poate uşura mamei munca.

Loading...

Unele soţii stabilesc care lucruri necesită atenţie sporită şi trebuie curăţate zilnic, care trebuie curăţate o dată pe săptămână şi care o dată pe lună. Există unele lucruri pe care le puteţi curăţa o dată pe an. De pildă, la Betel, filiala Martorilor lui Iehova, se face curăţenie generală temeinică o dată pe an. Atunci fiecare aruncă lucrurile de care nu mai are nevoie şi-şi face ordine în cameră. Există o programare şi pentru curăţarea pereţilor.

Într-o casă, unele încăperi trebuie neapărat menţinute curate pentru a nu pune în pericol sănătatea. Una dintre acestea este baia. Deşi trebuie să o curăţăm zilnic, e bine să facem o curăţenie temeinică poate chiar săptămânal. Astfel, bacteriile nu se vor aduna în baia noastră. Unii cred că depunerile din vasul de WC sunt inevitabile şi imposibil de îndepărtat. Dar poate că aţi văzut şi locuinţe în care WC-ul străluceşte de curăţenie. Totul depinde de o curăţare regulată şi de folosirea produselor chimice potrivite.

Şi bucătăria trebuie curăţată bine. Deşi zilnic spălaţi vasele şi curăţaţi aragazul şi suprafeţele de lucru, din când în când — poate o dată pe lună — e necesar să faceţi o curăţenie temeinică, de pildă în spatele dulapurilor, al frigiderului şi sub chiuvetă. Dacă faceţi des curăţenie în dulapuri şi în cămară, nu le veţi permite gândacilor de bucătărie şi altor insecte dăunătoare să se adăpostească aici.

Colaborare în familie

Unii părinţi le stabilesc copiilor anumite reguli şi îi învaţă ca, înainte de a pleca la şcoală, să-şi facă patul şi să-şi pună hainele murdare la spălat, iar alte obiecte personale la locul lor. Iată o regulă utilă tuturor membrilor familiei: „Toate au un loc şi toate să fie la locul lor“.

Unii membri ai familiei au de îndeplinit anumite treburi gospodăreşti sau trebuie să menţină curăţenia într-o anumită încăpere. De pildă, îşi face tatăl ordine şi curăţenie în garaj măcar o dată pe an? Îl poate ajuta unul dintre copii? Cine se ocupă de plivirea buruienilor din curte şi de tunsul ierbii? Cât de des trebuie făcute aceste lucruri pentru ca locuinţa să aibă un aspect plăcut şi în afară? Trebuie cumva făcut curat în pod sau într-o debara şi aruncate lucrurile de care nu mai aveţi nevoie? Dacă da, cine se ocupă de asta? Unii părinţi le dau astfel de sarcini copiilor, având grijă ca fiecare dintre ele să le revină tuturor prin rotaţie.

Prin urmare, întocmiţi un bun program de menţinere a curăţeniei. Fie că faceţi singur curăţenie, fie că vă ajută familia sau că aţi angajat pe cineva în acest scop, trebuie să existe un bun program de lucru! O mamă care are o locuinţă foarte îngrijită spune că toţi membrii familiei colaborează la menţinerea curăţeniei. Iată ce afirmă ea: „Împart cu cele trei fete ale mele treburile casnice. Norma Adriana face curat în sufragerie, în cele două dormitoare, în curtea interioară (patio) şi pe trotuarul din faţa casei. Ana Joaquina are grijă de bucătărie. Eu spăl rufele şi mă îngrijesc şi de alte lucruri, iar María del Carmen spală vasele“.

Curăţenia în jurul casei

Dar cum rămâne cu spaţiul dimprejurul casei? Fie că locuiţi într-o casă luxoasă, fie într-o locuinţă modestă, e nevoie de un bun program de menţinere a curăţeniei şi în jurul casei. Să zicem că poarta nu mai are o balama. Ştiţi cât de rău arată o poartă dacă amâni să o repari. În final va cădea. Aceeaşi situaţie e şi cu gunoiul lăsat să se adune la intrarea în casă sau pe trotuarul din faţa ei. În curte se strâng uneori cutii, unelte de lucru şi alte obiecte. Atenţie: Locul poate deveni un paradis al dăunătorilor!

Unele familii au luat decizia de a mătura şi a curăţa unele locuri din jurul casei, inclusiv trotuarul şi strada, o dată pe zi sau pe săptămână, în funcţie de necesităţi. Este adevărat că în unele regiuni autorităţile au pus la punct un bun program de menţinere a curăţeniei publice, dar în altele aşa ceva nu există. Nu încape îndoială că locul în care trăim va arăta mult mai bine şi va fi mai salubru dacă ne vom face cu toţii partea.

Unele familii îşi fac un program de menţinere a curăţeniei, îl trec pe hârtie şi îl pun la vedere, astfel încât toţi membrii familiei să-l poată consulta şi aplica, iar rezultatele sunt foarte bune. Bineînţeles, în articolul de faţă nu s-a spus chiar totul despre curăţenie. De pildă, va trebui să decideţi personal ce produse chimice şi ce ustensile veţi folosi, în funcţie de bugetul familiei.

Cele câteva sugestii prezentate au conştientizat, fără îndoială, întreaga familie că este necesar să menţină curăţenia în casă şi în jurul ei. Nu uitaţi: Menţinerea curăţeniei nu depinde de resursele materiale, ci de atitudine!

Loading...