De astazi, persoanele cu venituri mici vor primi bani pentru a-si plati facturile la apa si canalizare

Familiile sau persoanele singure cu venituri mici pot primi, incepand de astazi, un ajutor lunar din partea autoritatilor locale pentru plata serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, dupa cum prevede un act normativ publicat marti in Monitorul Oficial.

Masurile privind acordarea unor ajutoare financiare pentru plata unor utilitati pentru anumite categorii de persoane se regasesc in Legea nr. 215/2018 privind modificarea si completarea Legii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare 241/2006. Actul normativ a fost publicat marti in Monitorul Oficial, iar prevederile acestuia se aplica incepand de azi.

Loading...

Mai exact, actul normativ prevede acordarea unui ajutor financiar familiilor sau persoanelor singure cu venituri scazute pentru plata serviciului de apa si canalizare. Ajutoarele se acorda in limita a 75 litri de apa/persoana/zi, apa uzata evacuata la reteaua de canalizare, iar sumele necesare acordarii acestor ajutoare banesti vor proveni de la bugetul local.

Familiile sau persoanele singure care primesc ajutor social beneficiaza de un ajutor lunar care va acoperi cel putin 50% din costul de furnizare a serviciului de alimentare cu apa si canalizare. Venitul lunar al familiei se stabileste pe baza veniturilor tuturor membrilor acesteia din luna anterioara lunii in care s-a facut cererea pentru acordarea ajutorului lunar.

Limitele de venituri pana la care se acorda ajutorul lunar pentru plata apei si canalizarii sunt cele prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, respectiv 1,572 ISR in cazul familiilor si 2,164 ISR pentru persoanele singure.

In conditiile in care, in acest an, indicatorul social de referinta (ISR) are valoarea de 500 de lei, limita veniturilor pentru familii este de 786 de lei, in timp ce pentru persoanele singure, limita venitului este de 1.082 de lei.

Valoarea ajutorului lunar pentru plata serviciilor de alimentare si modalitatea de decontare a acestuia se stabilesc printr-o hotarare a consiliului local, iar acordarea ajutorului se face prin dispozitia primarului, la solicitarea celor interesati.

Suplimentar, actul normativ mai prevede si posibilitatea acordata persoanelor singure sau familiilor cu venituri mai mici decat salariul minim pe economie (1.900 de lei) de a deconta, partial sau chiar integral, costurile legate de bransarea sau racordarea la sistemul de alimentare cu apa si canalizare.

In conditiile in care recent a fost adoptat un act normativ care stabileste ca, incepand de anul viitor, taxa pe valoarea adaugata aplicata serviciilor de canalizare se va reduce de la 19% la 9%, romanii vor plati facturi mai mici pentru acest tip de servicii.

Loading...