Cum sa calculezi corect ce pensie vei avea? Procedura integrala ca să faci calculul corect

O data cu schimbarea ce a avut loc 3 ani in urma in Legea pensiilor, foarte multe persoane au ramas derutate in privinta modului corect de calculare a pensiilor. Iata cum se face! Formula de calculare a pensiilor cuprinde doi factori foarte importanti: (Vpp) valoarea punctului de pensie si (Pma) Punctajul mediu anual. Valoarea pensiei este egala cu valoarea ce reiese din inmultirea acestor doi factori.

Pentru a calcula Pma avem nevoie de valoarea punctajului lunar. Va prezentam un exemplu: O persoana care este asigurata a avut timp de luna august al anului 2004 un venit brut in valoare de 21.200.000 lei, iar castigul salarial mediu in luna respectiva a fost in valoare de 8.101.024 lei.

Loading...

Punctajul lunar se poate afla din impartirea venitului brut al persoanei la castigul salarial mediu. Pentru calcularea Pma, vom aduna toate punctajele lunare din anul respectiv si aceasta suma o vom imparti la 12 luni ale anului.

Vpp este rezultat din Legea nr. 263/2010, iar in anul 2011 acesta a avut o valoare de 732.8 lei. Dar nu trebuie sa uitam si de faptul ca acesta este in crestere deoarece depinde de cresterea salariului mediu brut pe tara si de inflatia la acel moment.

Pentru femei varsta de pensionare indicata prin lege este de 63 de ani, iar pentru barbati – 65 de ani. Acum trebuie sa stii cum sa-ti calculezi corect renta pe care o vei incasa atunci cand va trebuie sa te pensionezi!

Conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. Pensia se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie, scrie libertatea.ro.

Pentru a calcula punctajul lunar, se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmează calculul punctajului anual, prin adunarea sumelor din fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă.

Toate punctajele anuale se adună şi se împart la vechimea contribuabilului. Astfel, rezultă punctajul mediu anual al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reuşit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit.

Cei cu pensii peste 2.000 de lei, care vor plăti în continuare impozit de 10%

Pentru calculul punctajului mediu anual se iau în considerare salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.Valoarea pensiei rezultă din înmulţirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variază în funcţie de salariul mediu brut pe economie. Cu cât acesta e mai mare, punctul de pensie creşte.

Cei cu pensii peste 2.000 de lei, care vor plăti în continuare impozit de 10%, trebuie să ştie care este baza de calcul pentru impozit. Exemplu: la o pensie de 2.100 lei se scad 1050 lei şi rămân 1050 lei impozabili. Asta înseamnă: 1050 x 10% = 105 lei, pe care îi ia statul.

Loading...