Calitățile care disting un om educat de unul needucat!

Calitățile disting un om educat – Anton Cehov, scriitor rus, a scris cu mulți ani în urmă o scrisoare dedicată fratelui său, un pictor cu mult talent, dar și cu patima băuturii.

Cum autorul își făcea griji, pentru slăbiciunile fratelui său, iată ce i-a scris:

Loading...

„Moscova, 1886.

De multe ori spuneai că nu ești înțeles! De asta nu se plângeau nici Goethe și Newton… Se plângea numai Hristos, numai că el nu vorbea despre „sinele” său, ci despre învățăturile sale.. Ești foarte bine înțeles, crede-mă. Dacă tu nu ești singur înțeles de tine, atunci nu e de vină nimeni, din jurul tău.

Vreau să fii conștient, că eu ca frate al tău și persoană apropiată ție, te înțeleg și te compătimesc din tot sufletul. Eu îți cunosc foarte bine toate calitățile, le apreciez și le respect din tot sufletul. Și dacă vrei, o să-ți demonstrez asta, enumerându-le.

După părerea mea, tu ești un om foarte bun, cu suflet mare, nu ești deloc egoist, ești sincer mereu și ești gata oricând să împarți ultimul bănuț cu oricine.

Tu nu știi ce înseamnă invidia sau ura, ai un suflet curat, îți este milă de oameni și de animale, ești credul și nu ești ranchiunos.

Ți s-a oferit de sus, ceea ce alții nu au, talent. Acest talent te duce mai sus decât milioane de oameni, căci în lume se naște un pictor la două milioane de persoane.

Talentul te poziționează pe un podium deosebit: chiar da că ai fi un broscoi sau o tarantulă, oricum ai fi respectat, pentru că talentului i se dă totul. Tu ai un singur neajuns, acela este lipsa de educație.

Oamenii educați, după părerea mea, trebuie să aibă următoarele calități:

1. Ei respectă alți oameni, de aceea sunt mereu blânzi și politicoși.

2. Lor le este milă nu doar de săraci și pisici. Pe ei îi doare sufletul pentru ceea ce oamenii din jur nu pot să vadă.

3. Ei respectă proprietatea altora, de aceea își achită datoriile.

4. Ei au inima curată și se tem de minciună ca de focul iadului.

5. Ei nu mint nici în privința lucrurilor neînsemnate. Minciuna este ofensatoare și îl face vulgar pe cel ce o rostește.

6. Ei nu încearcă să fie altcineva în lume, sunt aceeași ca acasă.

7. Ei nu sunt guralivi și nu se bagă cu vorbele lor acolo unde nu sunt întrebați așa că, din respectul față de alte urechi, ei mai mult tac.

8. Ei nu se distrug doar pentru a obține compasiunea și ajutorul altora.

9. Ei nu sunt cuceriți de averi false precum cunoașterea unor celebrități.

10. Dacă au un talent, ei îl respectă și se jertfesc, în numele talentului.

11. Ei autoeducă în ei estetica.

Loading...